Top

Nieuws

01-05-2015

Schadevrije jaren 3 jaar geldig

Schadevrije jaren waren tot op heden één jaar geldig na royement van uw motorrijtuigverzekering. Vanwege recente marktontwikkelingen hebben verschillende verzekeraars hun beleid van het erkennen van schadevrije jaren verruimd.

Hiermee heb je langer recht op de reeds opgebouwde jaren met bijbehorende korting.

Op welke wijze kunt u schadevrije jaren aantonen?
Indien de motorrijtuigverzekering wordt beëindigd geeft de Nederlandse verzekeraar het aantal opgebouwde schadevrije jaren door aan de database Roy-Data. Vanaf het moment van beëindiging van de verzekering blijven deze schadevrije jaren 3 jaar van kracht en kunnen dan gebruikt worden voor een nieuwe verzekering. Na afloop van deze 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en moet er opnieuw begonnen worden met het opbouwen van schadevrije jaren.

Let wel, schadevrije jaren kunnen slechts voor één lopende verzekering worden gebruikt. Voor een volgende verzekering kunnen deze dus niet meer worden gebruikt.

Wanneer de schadevrije jaren niet in Roy-data staan vermeld kun je opgebouwde schadevrije jaren als volgt aantonen:
Royemenstverklaring / Verklaring buitenlandse verzekeraar
Na beëindiging van je motorrijtuigverzekering ontvang je van de maatschappij een royementsaanhangsel. Hierop staan de opgebouwde ‘zuivere’ schadevrije jaren vermeld.
Leaseverklaring
Heb je gereden in een lease-auto? Dan kun je de jaren dat je schadevrij hebt gereden met de lease-auto opgeven als schadevrije jaren. Wel dien je hiervoor een originele leaseverklaring in te dienen. Deze verklaring kun je opvragen bij de leasemaatschappij.
Werkgeversverklaring
Wanneer je in de afgelopen jaren in een auto van de werkgever hebt gereden kunnen wij na ontvangst van de originele werkgeversverklaring schadevrije jaren toekennen. Het aantal schadevrije jaren waarop je recht hebt wordt vastgesteld volgens onderstaande regels
werkgeversverklaring van 1 of 2 jaren geeft recht op: 0 schadevrij jaar
werkgeversverklaring van 3 jaren geeft recht op: 1 schadevrij jaar
werkgeversverklaring van 4 jaren geeft recht op: 2 schadevrije jaren
werkgeversverklaring van 5 of meer jaren geeft recht op: 3 schadevrije jaren

Schadevrije jaren langer houdbaar

Bij de meeste autoverzekeraars ben je de schadevrije jaren kwijt als je langer dan een jaar geen autoverzekering hebt. Een aantal verzekeraars heeft de regels versoepeld. Bij deze verzekeraars vervallen de schadevrije jaren nu niet meer na 1, maar pas na 3 jaar:

  • Aegon
  • Allsecur
  • Reaal
  • Delta Lloyd
  • Klaverblad
  • Nationale-Nederlanden
  • Avéro Achmea