Oldtimer (bestel)auto verzekering

Wat is een oldtimer?

Allereerst is het van belang om vast te stellen wat een oldtimer is. De begrippen oldtimer en klassieker worden trouwens naast elkaar gebruikt en daarnaast kunt u ook nog de benamingen youngtimers, hobbytimers en veteranen tegenkomen.

Voor de wegenbelasting is een auto overigens oldtimer wanneer hij de leeftijd van 25 (straks 30) jaar heeft bereikt; vanaf dat moment is er vrijstelling voor het betalen van de wegenbelasting. In het ene geval wordt van een oldtimer gesproken bij een leeftijd vanaf 12 of 15 jaar, maar er zijn ook verzekeringen die een minimale leeftijd van 20 jaar of 25 jaar hanteren.

Oldtimerverzekering

U kunt uw oldtimer laten verzekeren op basis van een normale autoverzekering, maar vaak wordt de mogelijkheid geboden om een speciale oldtimerverzekering af te sluiten. De oldtimerverzekering biedt nagenoeg altijd gunstigere voorwaarden en een lagere premie.

Om in aanmerking te komen voor een oldtimerverzekering, kunnen buiten de leeftijd van de auto nog meer criteria worden gehanteerd zoals:

  • Doel van het gebruik van de auto (dagelijks of recreatief)
  • Is dit uw enige auto of is het een tweede auto
  • Kilometrage per jaar
  • Voorwaarde dat men lid is van een oldtimervereniging met eventueel de bijkomende eis dat die aangesloten is bij de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs)
  • Taxatierapport
  • Leeftijd van de eigenaar c.q. bestuurder

Deze criteria worden in een aantal gevallen niet als eis gebruikt, maar worden wel weer toegepast in het kader van premiedifferentiatie.

Verschillende dekkingen oldtimer (bestel)autoverzekering

WA

Uw oldtimer moet minimaal WA verzekerd zijn. U bent verzekerd voor schade die u bij anderen aanbrengt met de oldtimer. Deze schade kan zowel materieel als lichamelijk zijn.

WA + EXTRA

Wilt u meer zekerheid? Dan kiest u voor Casco + extra dekking. Naast de aansprakelijkheidsdekking is uw oldtimer ook verzekerd voor onder andere brand, storm en diefstal.

WA + CASCO

Ook wel All Risk genoemd. Dit is de meest complete oldtimerverzekering die u kunt afsluiten. U bent dan ook verzekerd voor schade aan uw eigen oldtimer door bijvoorbeeld botsen en slippen.

INZITTENDEN EN RECHTSBIJSTAND

U kunt uw verzekering aanvullend met een Ongevallen Inzittendenverzekering. Wanneer u of een medepassagier na een ongeval blijven invalide raakt overlijdt, biedt deze verzekering een uitkering. 

Ook kunt u de verzekering aanvullen met een Schadeverzekering Inzittenden. Schade aan spullen van- en verwondingen aan bestuurders en passagiers zijn dan verzekerd.

Ook kunt u de verzekering aanvullen met Rechtsbijstandverzekering Motorrijtuigen. In geval van een aanrijding krijgt u dan juridisch advies.

Oldtimer (bestel)autoverzekering berekenen

Realisatie: Dutch Media Lab